رنگ گرفتگی کامپوزیت دندان
آیا میخواهید از کامپوزیت دندان برای زیبایی بیشتر استفاده کنید و به دنبال راههای پیشگیری از تغییر رنگ آن هستید؟ یا اینکه قبلاً این کار را انجام دادهاید و حالا متوجه رنگ گرفتگی کامپوزیت دندان خود شدهاید و میخواهید بدانید چه عواملی باعث ایجاد چنین معضلی شدهاند؟
در اینجا باید بگوییم؛ در اغلب موارد ساختار کامپوزیت طوری طراحیشده است که بهخودیخود دچار تغییر رنگ نشود، اما عوامل زیادی وجود دارد که میتواند باعث زرد شدن کامپوزیت گردد.
یکی از مهمترین گزینهها برای حفظ دوام و زیبایی کامپوزیت، رعایت بهداشت دهان و دندان مطابق با توصیه پزشک است. اگر بهطور روزانه از مسواک، نخ دندان و دهانشویه استفاده نکنید، تجمع ذرات غذا و باکتریها میتواند رنگ کامپوزیت را عوض کند.
پولیش نهایی یا دورهای کامپوزیت به میزان مهارت دندانپزشک شما بستگی دارد. اگر این فرآیند درست انجام نگیرد، زمینه برای رنگ گرفتگی کامپوزیت دندان فراهم میشود.
نوشیدنیها و خوراکیهای زیادی هستند که اثر مخربی روی رنگ کامپوزیت دارند. چای، قهوه، نوشابه و سایر نوشیدنیهای کافئین دار میتوانند باعث ایجاد لک شوند. همینطور بهتر است بعد از مصرف میوههایی مثل توتفرنگی، گیلاس و ... نیز از مسواک یا دهانشویه استفاده کنید.
نیکوتین حاصل از استعمال سیگار و هرگونه دخانیات در طولانیمدت باعث تغییر رنگ در ونیرهای کامپوزیت میشوند.
با افزایش سن لثهها کمکم تحلیل پیدا میکنند، این پدیده میتواند منجر به ایجاد فضای خالی بین کامپوزیتها و تجمع باکتری و تغییر رنگ شود.
برگشت لثه به دلایل مختلفی ایجاد میشود. بهاینترتیب چسبهای کامپوزیت که آسیبپذیرترین قسمت روکش هستند، دچار تغییر شکل و رنگ گرفتگی میشوند.
البته علاوه بر این عوامل خارجی، جنس کامپوزیت هم مهم است. انواع مختلفی از این محصول با درصدهای متفاوتی از رزین وجود دارند. برخی افراد برای کاهش قیمت نهایی، ترجیح میدهند نوع ارزان و کم کیفیتتر آن را انتخاب کنند که طبیعتاً دوام کمتر و رنگپذیری بیشتری دارد.
میزان رنگ پذیرى کامپوزیت چقدر است؟
رنگ پذیرى کامپوزیت به عوامل زیر بستگى دارد.
١- نوع کامپوزیت : کامپوزیتهاى نانوفیلر سرامیک که داراى فیلرهاى بسیار کوچک در حد نانو هستند، رنگ پذیرى کمترى دارند.
٢-کیفیت پالیش : بعد از چسباندن کامپوزیتها روى دندان، دندانپزشک مى باید انرا صاف و صیقلى نماید و هر چه اینکار دقیقتر باشد، رنگپذیرى کمتر است.
٣- رژیم غذایى بیمار : واضح است که اگر فرد مواد غذایى رنگى بیشتر مصرف کند، رنگ دندانها زودتر زرد مى شود
٤ بهداشت بیمار : هر چه بهداشت بهتر باشد، رنگ پذیرى کمتر است.
از عوامل گفته شده، دو فاکتور مربوط به دندانپزشک و دو فاکتور مربوط به خود فرد است
نکته آنست که اگر کامپوزیت ونیر درست انجام شود، رنگ پذیرى ان مشابه دندانهاى طبیعى است و اینطور نیست که کامپوزیت دندان زود رنگ بگیرد.
راستى رنگ کامپوزیت مورد استفاده در این عکس، ترکیبى از رنگ بلیچ وایت و انامل وایت بصورت تکیک لایه لایه است که باعث ایجاد یک رنگ سفید و طبیعى مى شود.
آیا لازم است که درمان زیبایى مثل کامپوزیت ونیر روى دندانهاى هر دو فک انجام شود؟ یا مثلا مى توان فقط دندانهاى فک بالا رو ونیر کرد؟
تصمیم گیرى در این خصوص تا حد زیادى به وضعیت دندانها و رنگ انتخابى بیمار بستگى دارد ولى مى توان فقط دندانهاى یک فک رو هم ونیر کرد و البته باید توجه داشت که در این حالت، اختلاف رنگ دندانهاى فک بالا و پایین زیاد نباشد.
یعنى اگر شما فقط یک فک رو مى خواهید ونیر کنید، نباید رنگ انتخابى ونیر خیلى سفید باشد که با دندانهاى فک مقابل تضاد شدید داشته باشد و البته این رو هم در نظر بگیرید که با انجام درمان بلیچینگ روى دندانهایى که قرار نیست ونیر شوند تا حدى مى توان رنگ انها را روشنتر کرد و در ضمن اختلاف یک تا دو درجه رنگ بین دندانهاى فک بالا و پایین اهمیت چندانى ندارد.
معایب کامپوزیت ونیر
هیچ روش دندانپزشکی زیبایی بدون معایب وجود ندارد ، و روکشهای کامپوزیت نیز از این قاعده مستثنی نیست. رزین های مورد استفاده در روکش کامپوزیت ونیر به اندازه لمینت دندان سرامیکی قوی نیستند ، بنابراین احتمال تراشیدن و خراشیدن کامپوزیت دندان بیشتر است. از طرف دیگر ، انجام کامپوزیت ونیر نسبتاً آسان است و به یک جلسه دندانپزشکی نیاز دارند. به همین ترتیب ، ونیر کامپوزیت به مرور زمان شفافیت خود را از دست می دهند ، اما جلا دادن مجدد کامپوزیت نسبتاً آسان است.
مسئله بزرگتر این است که ونیرهای کامپوزیت با گذشت زمان تیره تر می شوند و همچنین در برابر لکه گیری آسیب پذیرتر هستند. طول عمر کامپوزیت دندان حدود 7-10 سال است. پس از اتمام عمر کامپوزیت ونیر ، آنها نیاز به تعویض دارند.
در مقایسه ، روکشهای لمینت دندان قوی تر هستند و در برابر آسیب و تغییر رنگ مقاوم تر هستند. طول عمر لمینت دندان نزدیک به 15-20 سال است.