اصلاح کجی دندان با کامپوزیت

عوامل مختلفی مانند کوچک بودن فک، وراثت، برخی بیماری‌های داخلی سبب کج شدن دندان‌ها می‌شوند. به همین دلیل با پیشرفت علم دندانپزشکی، اصلاح کجی دندان با کامپوزیت بسیار شایع شده است.

کجی دندان می‌تواند باعث بروز مشکلات زیادی در فرد شود:

    کاهش زیبایی
    کاهش اعتمادبه‌نفس
    افزایش تجمع ذرات غذایی و درنتیجه ایجاد باکتری‌های مضر
    پوسیدگی‌های بین‌دندانی و بوی بد دهان

معمولاً متخصصان برای درمان این معضل و جلوگیری از مشکلات آن از ارتودنسی، کامپوزیت و یا لمینت دندان استفاده می‌کنند. با توجه به شدت کجی و تشخیص پزشک هر یک را برای گروهی از بیماران می‌توان بکار برد.

البته باید بدانید استفاده از کامپوزیت تنها در مواردی به کار میرود که میزان کجی و به‌هم‌ریختگی دندان‌ها شدید نباشد. اصلاح کجی دندان با کامپوزیت، اکثراً در مورد دندان‌هایی به کار می‌رود که فقط در جای خود کج شده باشند. برای چنین وضعیتی می‌توان با استفاده از کامپوزیت و ارتودنسی کوتاه‌مدت مشکل کجی دندان را اصلاح کرد.

از مزایای این روش نسبت به سایر روش‌ها، باید به نکات زیر اشاره کرد:

    کم تهاجمی بودن کامپوزیت
     ارزان‌تر بودن آن (البته قیمت نهایی کامپوزیت به تعداد واحدهای آن نیز بستگی دارد)
    برای اصلاح کجی دندان با کامپوزیت تنها در یک یا چند جلسه کوتاه می‌توان به نتیجه مطلوب رسید.
    متخصص می‌تواند با ترکیب مواد مختلف، از نزدیک‌ترین رنگ به دندان شما برای کامپوزیت بهره ببرد.

توجه کنید که دندان‌پزشک برای بکار بردن روکش‌های کامپوزیت ممکن است لازم باشد مقداری از سطح دندان‌ها را بتراشد. با این کار امکان استفاده مقطعی از کامپوزیت وجود ندارد و اگر بخواهید بعد از مدتی آن‌ها را حذف کنید باید از روش‌های جایگزین دیگر استفاده نمایید.

همچنین بعد از کامپوزیت کردن دندان‌ها تا چند روز باید از خوردن خوراکی‌های سخت خودداری کنید تا روکش‌ها تکان نخورند و به‌خوبی سر جای خود فیکس شوند. به‌علاوه مایعاتی مثل چای و قهوه ممکن است باعث ایجاد لک روی کامپوزیت شوند.

دلایل کج شدن دندان چیست؟

کج شدن دندان می‌تواند به دلایل مختلفی رخ دهد و غالباً تک علتی نیست. اما خبر خوب این است که به دلیل پیشرفت علم، راه‌های زیادی برای اصلاح کجی دندان وجود دارد. ازجمله علل شایع کج شدن دندان می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

    ژنتیک: جالب است بدانید؛ ژن‌ها بیشتر از چیزی که فکرش را بکنید در ویژگی‌های افراد دخیل هستند. ممکن است کج بودن دندان را به‌وضوح در پدر و مادر خود مشاهده نکنید. اما این صفت می‌تواند از چند نسل قبل به شما ارث رسیده باشد.
    مکیدن شست یا هر چیز دیگر: برخی نوزادان عادت دارند مدام شست خود را مک بزنند. داستان از آنجایی حاد می‌شود که این عادت مضر تا سنین کودکی نیز ادامه پیدا می‌کند. محققان اثبات کرده‌اند ایجاد فشار دائمی روی لثه‌ها تا سنین 2 تا 4 سالگی باعث جلو آمدن دندان‌های بالایی می‌شود که در علم دندانپزشکی به آن اوربایت نیز میگویند.
    مال اکلوژن: زمانی که فک و بال و پایین روی‌هم قرار نگیرند مال اوکلوژن رخ می‌دهد. جلوتر بودن فک بالا را اوربایت و جلو بودن فک پایین را آندربایت می‌نامند.
    رعایت نکردن بهداشت دهان و دندان: رعایت بهداشت در سنین کودکی بسیار مهم است؛ زیرا ایجاد عفونت لثه می‌تواند چینش دندان‌ها را تحت تأثیر قرار داده و حتی در موارد حاد باعث افتادن ناگهانی دندان‌های دائمی شود.
    نفس کشیدن با دهان: دلایل مختلفی مثل سینوزیت یا التهاب لوزه در کودکان منجر به مسدود شدن حفره بینی شده و فرد مجبور به تنفس از دهان است. این پدیده در طولانی‌مدت منجر به نامرتب شدن دندان‌ها می‌گردد.
    سوءتغذیه: وجود هرگونه اختلال تغذیه در سنین پایین می‌تواند باعث تأثیر منفی در روند رشد استخوان و دندان‌ها شود.

مزایای کامپوزیت دندان چیست؟
کامپوزیت وینر باعث افزایش استحکام و مقاومت دندان می‌شود، البته برخی افراد از کامپوزیت دندان برای بستن فاصله میان دندان‌ها و تغییر رنگ آن در جهت افزایش زیبایی استفاده می‌کنند؛ البته دقت کنید کامپوزیت ونیر تنها به‌منظور افزایش زیبایی لبخند نیست؛ بلکه در مواقعی کامپوزیت ونیر نقش درمانی و ترمیمی را نیز بر عهده دارد.